ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ-ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2020 ανακοινώθηκε.

Το νέο Εξοικονομώ 2020 θα ονομάζεται Εξοικονομώ Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια και μόλις ξεκίνησε. Ο Υπουργός Ενέργειας κος Χατζηδάκης χθες ανήγγειλε την έναρξη του νέου προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ για έξυπνα σπίτια.

Εξοικονομώ 2020

Τα κονδύλια τα οποία έχουν προϋπολογισθει για την πρώτη φάση του προγράμματος είναι 850 εκατομμύρια € και πάμε να δούμε τι θα περιέχουν, τι εργασίες και τι κονδύλια υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα
Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ

 • Δικαιούχοι στο πρόγραμμα είναι φυσικά πρόσωπα δικαίωμα συμμέτοχης στο πρόγραμμα λοιπόν έχουν όσοι έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επικαρπίας η πλήρης κυριότητας στο ακίνητο.
 • Σε περίπτωση που δηλώσει ένας ιδιοκτήτης από τους πολλούς του ακινήτου οι υπόλοιποι θα πρέπει να συμφωνούν για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που θα γίνουν στο σπίτι.

Δείτε αναλυτικότερα τα 2 video του προγράμματος για να μάθετε για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ 2020 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ποσά εργασίες κλπ. Σ

Στον πινάκα τον οποίον βλέπουμε αναγράφονται όλα τα οικονομικά κριτήρια για το πρόγραμμα. Έτσι για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, με ατομικό εισόδημά έως 10,000€ ή 20,000€ οικογενειακό, το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως ρήτρα κορονοϊού για την 2ετια 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης.

Έτσι στον πίνακα αυτόν μπορούμε να δούμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς για εισοδήματα και ποσοστά επιδότησης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης επιδοτούνται με ένα extra ποσοστό 10% το οποίο μπορεί να φτάσει σε ένα μέγιστο 95% επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ 2020 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ για ένταξη

Μια κατοικία για να μπει στο πρόγραμμα θα πρέπει

 • πρώτα από όλα να υφίσταται νόμιμα, δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυθαιρεσίες αυθαίρετες κατασκευές θα πρέπει να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και όλα να είναι σύμφωνα με αυτή
 • Η κατοικία αυτή θα πρέπει να είναι κυρία κατοικία όπως αυτή φαίνεται από το Ε1.
 • Το σπίτι αυτό θα πρέπει να έχει ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Γ και χειρότερο, όπως αυτό έχει βγει από ΠΕΑ το οποίο έχει εκδοθεί από τον 11ο του 2017 και μετά.
 • Το ακίνητο, το σπίτι αυτό δηλαδή δεν θα πρέπει να έχει κριθεί κατεδαφιστέο και θα πρέπει όλες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν να ανεβάζουν τουλάχιστον 3 ενεργειακές κλάσεις το ακίνητο όπως αυτό πιστοποιείται από τα ενεργειακά πιστοποιητικά που θα γίνουν ένα στην αρχή πριν ενταχθεί το σπίτι στο πρόγραμμα και ένα στο τέλος αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2020 Προϋπολογισμός

 • Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για μια κατοικία είναι 50,000€ ενώ ανά ΑΦΜ ιδιοκτήτη μπορεί να φθάσει έως και τις 100,000€.
 • Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει παραπάνω από ένα ακίνητα στο Εξοικονομώ Αυτονομώ

Νέο Εξοικονομώ Εργασίες

Πάμε να δούμε μια-μια τις εργασίες του προγράμματος. Οι εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας, είναι λίγο ως πολύ αυτές που ξέρουμε και από το προηγούμενο πρόγραμμα εξοικονομώ φάση II

 • Έχουμε εργασίες για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού.
 • Εργασίες για αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης και ηλιακό θερμοσίφωνα.
 • Πλέον η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα γίνεται υποχρεωτική.
 • Συστήματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και net-metering προφανώς με την προϋπόθεση οι το σπίτι πλέον θα μπορεί να είναι ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Β+.
 • Θα μπορούν να εγκατασταθούν και συστήματα για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 • Τώρα στο θέμα του smart home, το νέο πρόγραμμα θα επιδοτήσει συστήματα έξυπνου φωτισμού, συστήματα έξυπνης παρακολούθησης της θερμοκρασίας του σπιτιού και συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου.

Έναρξη

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τμηματικά από τις αρχές Νοεμβρίου και οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές, όλο τον χρόνο ή τουλάχιστον θα είναι ανοιχτές για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προηγούμενα φαινόμενα τα οποία είχαν να κάνουν με πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιτήσεων σε μια μικρή χρονική στιγμή.

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ 2020 θα είναι σίγουρα ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Θα δώσει μεγαλύτερα κίνητρα για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση στις κατοικίες και θα τονώσει ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο.

TzanisGiorgos

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *